Kajal Villa; Ahmedabad

Fundamentally a residence for four brothers but for us it was more of a canvas for experimentation. The crux of the design was the paramount challenge of having an identical canvas and retaining a common language as well as keeping the identities of individual families. To turn this setback into a triumph we create a material pallet which would be chiseled out to accentuate harmony and calmness in each family.

The design is a juxtaposition of wood, concrete, marble and brass harnessed differently to create various highlighting elements throughout yet pondering a sense of control. As a result, the space has a tranquilizing experience due to the predominance of the muted tones. Accent items are places throughout the house to break the monotony of the rooms.

A notion of asymmetry adds on to the overall character and gives it a peculiar identity, thus changing the dynamics of the material pallet. Special focus was on various details, especially on the main door which is not only one of the most prominent highlights of the house but also suitably utilitarian to the client. Combination of textures of fabrics like soft cotton, linen and leather with metal, concrete and wood create a dialogue within the space with their elegance and personalities.

 

Location
Ahmedabad, India

Area
Site: 4650 m2 (50,000 ft2)
Bunglow (Built Up): 715 m2 (7700 ft2) Each
No of Bunglows: 4

Photos
©Photographix India
Styling
Stylefix India

Steps Of Knowledge

Community School; Munsiyari, Uttarakhand, India

The intension is to design place based on traditional learning in open, amidst natural environment. Learning space where students’ feel connected to their natural habitat. A place where they love to come, play and learn life skills.

Steps derived from natural contours, descending in east; towards Mountain View brings much needed day light and warmth. A school without boundaries & un-programed spaces which encourages spontaneous, organic & intuitive behavior. Learning happens anywhere (open or closed space) based on time and season. Site can easily be used for various community activities like festivals, meetings, vocational trainings, medical camps etc.

The place is to be made with help of local craft/skills & techniques, using local wood (Banj wood) and stone (Bhatti stone). Class rooms made of wood gives insulation against cold temperature. Rooms have glass ceiling with retractable roof which can be opened or closed based on weather conditions. Slits in wooden wall with pivoting colored panels, allows for cross ventilation and adds to playfulness. Wind mill generated energy will be used for lighting during dark hours.

 

Location
Munsiyari, Uttarakhand,  India

Area
Site: 2315 m2 (24920 ft2)
Built Up: 400 m2 (4300 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

Awards
Top 50, Reschool – Volume Zero Competitions

 

Food Circle

Blue Zinger: Destination along the route; Near Virpur, Rajkot – Porbandar Highway

When driving from point A to point B, the intermediate stops are barely important and are used for a short duration of time. Breaking away from this notion, the program and design of ‘Food Circle’ encapsulate the idea of creating a ‘destination’ en route NH-8 to demote fatigue driving. It offers a refreshing break for travelers as well as a vibrant hangout space for people living in nearby towns.  

An inclined metal cylinder rises from the ground creating a simple yet striking form. This cylinder is divided into two halves. One half houses an indoor food court whereas the second half is open to sky; where an outdoor seating area gets activated during evenings. A rectilinear transparent block, inserted into the cylinder, houses cafe and restaurant that are independent of the food court. 

This juxtaposition of forms creates a condition that brings variation in spatial quality, light, volume and scale of spaces. This variation opens up possibilities of multiple activities, catering to locals as well as travelers making it a ‘destination’ along the route.

 

Location
Gomta, Near Virpur, Rajkot – Porbandar Highway, India

Area
Site: 12,000 m2 (129,165 ft2)
Built Up: 3,685 m2 (39,665 ft2)
Food Court: 540 m2 (5,810 ft2)
Outdoor Seating: 582 m2 (6,265 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

H for House; Ahmedabad

Nature is the ultimate luxury in an urban setup. Being connected with nature is vital to one’s health and wellbeing. The H house is developed with vision of a space for living close to nature while offering all the convenience of a modern city home.

The house is configured in the shape of alphabet H, with one linear block accommodating the formal areas and the other one accommodating the more private, informal areas of the house. The connecting bay between these two blocks is a courtyard that also houses the vertical circulation. The depth of site allows for both linear blocks to slide away in opposite directions to maximize exposure to landscape, so that each internal space is in dialogue with external green space.

The house is pushed to western edge of the site, allowing more space to the East for a large green area. Dense plantation on the western edge ensures privacy and sound insulation from the school on the adjoining plot. To further reduce heat gain from the West, all utilities and storage areas are placed along the western wall.

 

Location
Ahmedabad, India

Area
Site: 2800 m2 (30,135 ft2)
Built Up: 1700 m2 (18300 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

House With Multiple Courts; Ahmedabad

The house is divided into separate areas based on activities and privacy requirements. These areas then are carefully organised around different courts. The house looks inwards, has a very private feel to it and all the spaces overlook and benefit from the precious piece of nature that it holds within. The changing seasons, the dawn and the dusk, the rains and the spring are all captured and one lives amidst.

 

Location
Ahmedabad, India

Area
Site: 6225 m2 (67000 ft2)
Built Up: 2560 m2 (27560 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

Layered House; Adipur

The idea is to reinterpret traditional houses with verandah, in a modern avatar. Proposed residence sits on a long amalgamated plot posing challenge to design 5 bed room house which is humble & compliments human scale so that the feeling of being connected to all parts is there.

Deep linear verandah on north side brings all living areas together and provide all weather outdoor living space. This verandah becomes a mediator & connector between outdoor and indoor spaces and is the most vibrant & active place of residence.

Building mass is broken into separate segments and then bought together in layers giving it human scale in spite of its size.

 

Location
Adipur, Kutch,  India

Area
Site: 932 m2 (10050 ft2)
Built Up: 1035 m2 (11140 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

Interlocking House; Gandhidham

Location
Gandhidham, Kutch, India

Area
Site: 500 m2 (5390 ft2)
Built Up: 720 m2 (7770 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

Container Office Building; Gandhidham

The existing building of a growing shipping and logistics company is located on an uncharacteristic street in the commercial prescient of Gandhidham. The project scope includes refurbishment of the exterior and interior design. The intent is to provide a fresh identity to the building and a contemporary working environment for the team.

The existing building stands packed between two masses with its only facade exposed to the south. Located in hot and dry regions of kutchh, the heat gain from its facade was dealt with by adding a layer in front of the existing facade. This layer is made up of metal sheets from scrapped containers. The company logo is punctured on to this layer that is prominently visible during the day as well as night.

 

Location
Gandhidham, Kutch,  India

Area
Built Up: 400 m2 (4300 ft2)

Visualization
Studio Flamebirds

Dream Arise; Ahmedabad

Located in the fastest growing areas of western Ahmedabad, this commercial development houses retail spaces on first three floors, followed by parking on 4th & 5th floor and office spaces on 17 floors above.

The form is a resultant of extruding the permissible building footprint to maximum height as per revised building regulations. The excess mass is then carved out to bring built-up area within permissible limit in a way that is compatible with the programmatic requirements, immediate context and climate.

A modular envelop is derived from sun angle and intensity to minimize heat gain in internal spaces. This approach translates to variable facades on all four sides and imparts a distinct character to the form.

The result of this process is a vibrant and climate responsive building with a strong visual character.

Comfort Inn Hotel; Ahmedabad
Adarsh Hospital, KIRC Campus; Kalol

Adarsh Hospital is a multi-disciplinary teaching hospital set with-in 5 acres of lush green education campus in Kalol. It is accompanied by various medical branches like Ayurveda, homeopathy, nursing, dentistry etc.

The intent was to design a state of the art medical facility that provides clean, well ventilated spaces with maximum natural light. Segregation of different areas, easy navigation and easy maintenance were prime important considerations while designing the hospital.

Since the hospital is set in the context of an existing education campus, the façade incorporates features of adjacent buildings. It reflects the surroundings while boosting its own identity among multiple buildings on the campus.

 

Location
Kalol, Gujarat,  India

Area
Site: 1858 m2 (20000 ft2)
Built Up: 4370 m2 (47040 ft2)
Total No of Bed: 60

Visualization
Studio Flamebirds